Za nami je neverjetno uspešen skakalni vikend. Novih klubskih, osebnih in državnih rekordov Jurija in Robija skoraj nismo mogli dohajati. Bili smo priča neverjetnim dosežkom naših orlov.

Že petkova tekma se je začela sijajno, z novim klubskim in osebnim rekordom Jurija Tepeša, ki je v prvi seriji poletel 230,5 m. Tekma je bila zaradi premočnega vetra pred nastopom zadnjih petih tekmovalcev prekinjena, zato Robijevega nastopa nismo dočakali (video povezava: [http://www.youtube.com/watch?v=QkrjaSDJWWc]).

Tudi naslednji dan je premočan veter premaknil začetek tekme za pol ure. Čakanje se je obrestovalo, saj se nam je ob sijajnem Jurijevem poletu zavrtelo v glavi. Jurij Tepeš je namreč z 235,5 metra postavil nov slovenski rekord (na koncu tekme je osvojil odlično 12. mesto, video povezava: [http://www.youtube.com/watch?v=zrdI3dmj7Kw]). Bolj, ko se je bližal zaključek prve serije, večje težave so imeli skakalci pri svojih nastopih, saj je žirija nižala zaletišče, s tem pa so bile tudi hitrosti manjše, ki pa jih tekmovalci krvavo potrebujejo pri svojih poletih. Naš adut za odličje Robert Kranjec je kljub slabim razmeram skočil odlično in z 217,5 metra zasedel tretje mesto ter zaostal le za Norvežanom Runejem Velto ter Avstrijcem Martinom Kochom. V drugi seriji pa je Robi poletel do 244 metrov, kar mu je prineslo nov osebni in državni rekord, pa seveda naslov svetovnega prvaka v poletih.

video povezava: [http://www.youtube.com/watch?v=bkLgT4byoIc]

Dan po veličastnem zmagoslavju Robija Kranjca je slovenska ekipa v zasedbi Jernej Damjan, Jurij Tepeš, Jure Šinkovec in Robi Kranjec poskrbela, da se slovenska skakalna pravljica ni zaključila že v soboto. Po velikem Robijevem zmagoslavju je sledila še ekipna eksplozija. Slovenija je na 22. svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v Vikersundu s 3. mestom osvojila prvo “letalsko” ekipno medaljo.

Bravo fantje! SE VIDIMO V PLANICI!

 

Prvi slovenski skakalec na zaletišču ekipne tekme smučarjev skakalcev za točke svetovnega pokala v nemškem Oberstdorfu je bil Jurij Tepeš, ki je ob pomoči vzgonskega vetra poletel do 218,0 metrov ter vknjižil osebni rekord. Po prvi seriji je tako Slovenija vodila pred Norveško in Avstrijo. Kot drugi slovenski orel se je po letalnici spustil Jure Šinkovec in pristal pri 189,5 metrih. Zaradi odličnega poleta Martina Kocha (213,0 m) so vodstvo prevzeli Avstrijci, naši so bili drugo, tretji pa Norvežani. V tretji seriji je Slovenijo zastopal Peter Prevc. 19-letnik je polet končal kar pri 225,5 metrih, a žal pri tem padel in zlomil eno smučko. Kljub temu pa je naša ekipa zadržala drugo mesto. V zadnji seriji je nastopil Robert Kranjec. Letečega Kranjca je poneslo do 209,0 metrov. Ob dejstvu, da je Gregor Schlierenzauer poletel le 170,5 metra, so naši skakalci znova prišli v vodstvo. Pred Avstrijci so imeli vsega 0,7 točk prednosti, tretji so bili Norvežani.

Ker se je sneženje okrepilo, je žirija tekmovanja odpovedala finalno serijo. Tako so slovenski skakalci prvič v zgodovini slavili na ekipni tekmi svetovnega pokala. Žal pa se je pri skoku poškodoval Prevc. Čeprav je po grdem padcu vstal in na nogah zapustil ciljno areno, ga je kasneje obšla slabost, zaradi česar so ga na nosilih odpeljali v bolnišnico.

Zaradi zahtevnih vremenskih razmer, danes ni bilo lahko tekmovati. Zaletna smučina je postajala počasnejša, vendar so organizatorji naredili zelo dobro delo. Vesel sem, da nam je uspelo vse te težave rešiti in prikazati skoke na tako visoki ravni. Seveda pa so naše misli tudi pri Petru Prevcu,” je v imenu slovenske ekipa na novinarski konferenci dejal Jurij Tepeš.