Spletna stran: Kako je prišlo do tega, da si postal trener smučarskih skokov?
Janko: Po končani tekmovalni karieri sem za nekaj časa povsem odmislil smučarske skoke. Posvetil sem se študiju na Fakulteti za šport. Na koncu 2. letnika  pa smo se morali odločili v kaj se bomo usmerjali in jaz sem se odločil za smučarske skoke, saj sem jih od vseh športov poznal najbolje. Rabil sem tudi klub v katerem bi lahko opravil prakso in v Dolomitih so me sprejeli z odprtimi rokami.

Spletna stran: Koliko časa si že trener?
Janko: Sedem let. Uf, ta čas… prehitro teče. Zdi se mi, kot da sem prišel prejšnji teden J.

Spletna stran: Koliko stare otroke treniraš?
Janko: Trenutno treniram skupino skakalcev starih od 13 do 15 let.

Spletna stran: Kaj ti je pri delu s to starostno skupino najbolj všeč?
Janko: Da so drzni, predani in neizbrušeni.

Spletna stran: Kako izgleda tipični trening tvoje skupine?
Janko: Največ treningov je na skakalnicah, kjer poskušamo iz čim nižjega zaleta skočiti v dno skakalnice. Če to ne uspeva, skakalca posnamem, da skupaj pogledava kaj je narobe. Nato na tleh vadimo pravilne gibe, dokler jih vadeči ne usvoji. Ta proces se v resnici nikoli ne konča. Tudi Prevc to še vedno počne J.

Spletna stran: Kakšen je tvoj nasvet za vse tiste otroke (predvsem pa njihove starše), ki še razmišljajo o tem, da bi se ukvarjali s tako lepim športom, kot so smučarski skoki in nordijska kombinacija?
Janko: Dokler ne poskusiš ne veš ali ti paše ali ne. Treba je poskusit. Skakalnice v Guncljah so na voljo praktično vse leto. Se vidimo!

Spletna stran: S čim se še ukvarjaš, kadar nisi na treningu?
Janko: Zaposlen sem na Osnovni šoli Šentvid v Ljubljani kot profesor športne vzgoje. To pomeni, da učim telovadbo. Svoj poklic imam zelo rad. Poleg tega sem tudi ljubitelj glasbe. Igram v skupini Zgrešeni primeri, kjer s prijatelji igramo punk rock glasbo. Sicer pa vsak prosti trenutek preživim v povezavi z športom oziroma gibanjem.

Spletna stran: Glede na to, da si bil tudi sam smučarski skakalec, kot si povedal uvodoma, nas zanima koliko časa si treniral?
Janko: Osem let.

Spletna stran: Zakaj si s svojo športno kariero prenehal?
Janko: Zaradi treh zaporednih padcev in poškodb, ki so sledile, se je v mojo podzavest naselil »črv« dvoma tako, da me je bilo na koncu že malo strah. Pred tem je bil strah obvladljiv in stimulativen. Pogumen ni tisti skakalec, ki ga ni strah, ampak tisti, ki se nauči strah obvladovati. Tisti, ki ga ni nikoli in nič strah, je nor!

Spletna stran: Kateri je bil najlepši dogodek, ki se ti je vtisnil v spomin, kot aktivnemu športniku?
Janko: Ne morem se odločiti za enega… bilo jih je veliko.

Spletna stran: Imaš kakšen nasvet iz »prve roke« za nadobudne skakalce in skakalke?Janko: Če imate radi hitrost in višino, pridite na trening smučarskih skokov. Tu dobite oboje hkrati in nihče vam tega užitka ne more vzeti.

 

V naslednjih tednih smo za vas pripravili pogovore z našimi trenerji: Anjo Tepeš, Jankom Rošljem, Tilnom Grosom in Vilijem Tepešem. Tokrat je na naša vprašanja odgovarjala Anja, prva trenerka smučarskih skokov v Sloveniji in bivša A reprezentantka.

 

Spletna stran: Kako je prišlo do tega, da si postala trenerka smučarskih skokov?
Anja: Že od nekdaj sem imela rada otroke zato je bila postati trenerka edina logična poteza. J

Spletna stran: Koliko časa si že v tej vlogi?
Anja: Več kot pet let.

Spletna stran: Koliko stare otroke treniraš?
Anja: Stari so od 4 do 17 let.

Spletna stran: Kaj ti je pri tem delu najbolj všeč?
Anja: Da se vsak dan naučim nekaj novega J.

Spletna stran: Kako izgleda tipični trening tvoje skupine?
Anja: Veliko igre in veselja hkrati pa tudi učenje novih stvari.

Spletna stran: Kakšen je tvoj nasvet za vse tiste otroke (predvsem pa njihove starše), ki še razmišljajo o tem, da bi se ukvarjali s tako lepim športom, kot so smučarski skoki in nordijska kombinacija?
Anja: Za starše: skoki niso nevaren šport, včasih samo izgledajo tako. Za otroke: Skoki izgledajo zanimiv in poseben šport, ko pa ga sprobaš ugotoviš, da je to najboljši šport, kar jih lahko treniraš.

Spletna stran: S čim se še ukvarjaš, kadar nisi na treningu?
Anja: Dopoldne sem v službi (opomba: Anja dela na SZS), popoldne na treningu, proti večeru pa na gasilskih vajah ali pa doma počivam J. Med vikendi pa se malo vozim naokoli, kadar seveda ni tekmovanj.

Spletna stran: Glede na to, da si bila tudi sama aktivna smučarka skakalka in članica ženske A reprezentance, me zanima, koliko časa si trenirala?
Anja: Skoke sem trenirala 20 let.

Spletna stran: Zakaj si s svojo športno kariero prenehala?
Anja: Zaradi poškodbe.

Spletna stran: Kateri je bil najlepši dogodek, ki se ti je vtisnil v spomin, kot aktivni športnici?
Anja: Potovanja po tekmah z ekipo.

Spletna stran: Imaš kakšen nasvet iz »prve roke« za nadobudne skakalce in skakalke?
Anja: Skoki so užitek in občutek, ki ga ne moraš opisati, lahko ga samo doživiš.

V četrtek, 26.5.2016 bo ob 17. uri na OŠ Tabor v Gornjem Logatcu razglasitev rezultatov ter podelitev pokalov in medalj najboljšim tekmovalcem v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji. Naši člani in članice so se odrezali izvrstno, saj bodo v skupni razvrstitvi Pokala Cockta kar trije prejeli pokale.

V kategoriji mladincev do 16 let je drugo mesto osvojil Bernard Dobre, v kategoriji dečkov do 10 let je bil tretji Jaka Marinko, v kategoriji cicibank do 9 let pa bo srebrno zvezdico dobila Jerica Bečan.

Kar osem pa bo dobitnikov medalj za osvojeno skupno uvrstitev v Regijskem Pokalu Cockta, kjer sta dve tekmovalki prehiteli vso konkurenco in osvojili zlato medaljo! To so:
– pri dečkih do 13 let: Staš Šantelj (2.) in Matevž Marinko (3.);
– pri dečkih do 12 let: Nejc Podgoršek (2.) in Matija Dobre (3.);
– pri dečkih do 10 let: Luka Prosen in Jaka Marinko (sta si delila 3. mesto);
– pri deklicah do 11 let: Karin Peklaj (1.) in
– pri cicibankah do 9 let: Jerica Bečan (1.).

Uradni rezultati: zima Cockta

Čestitke vsem tekmovalcem, tekmovalkam in njihovim trenerjem!