Intervju z Jankom Rošljem: “Pogumen ni tisti skakalec, ki ga ni strah, ampak tisti, ki se nauči strah obvladovati.”

Spletna stran: Kako je prišlo do tega, da si postal trener smučarskih skokov?
Janko: Po končani tekmovalni karieri sem za nekaj časa povsem odmislil smučarske skoke. Posvetil sem se študiju na Fakulteti za šport. Na koncu 2. letnika  pa smo se morali odločili v kaj se bomo usmerjali in jaz sem se odločil za smučarske skoke, saj sem jih od vseh športov poznal najbolje. Rabil sem tudi klub v katerem bi lahko opravil prakso in v Dolomitih so me sprejeli z odprtimi rokami.

Spletna stran: Koliko časa si že trener?
Janko: Sedem let. Uf, ta čas… prehitro teče. Zdi se mi, kot da sem prišel prejšnji teden J.

Spletna stran: Koliko stare otroke treniraš?
Janko: Trenutno treniram skupino skakalcev starih od 13 do 15 let.

Spletna stran: Kaj ti je pri delu s to starostno skupino najbolj všeč?
Janko: Da so drzni, predani in neizbrušeni.

Spletna stran: Kako izgleda tipični trening tvoje skupine?
Janko: Največ treningov je na skakalnicah, kjer poskušamo iz čim nižjega zaleta skočiti v dno skakalnice. Če to ne uspeva, skakalca posnamem, da skupaj pogledava kaj je narobe. Nato na tleh vadimo pravilne gibe, dokler jih vadeči ne usvoji. Ta proces se v resnici nikoli ne konča. Tudi Prevc to še vedno počne J.

Spletna stran: Kakšen je tvoj nasvet za vse tiste otroke (predvsem pa njihove starše), ki še razmišljajo o tem, da bi se ukvarjali s tako lepim športom, kot so smučarski skoki in nordijska kombinacija?
Janko: Dokler ne poskusiš ne veš ali ti paše ali ne. Treba je poskusit. Skakalnice v Guncljah so na voljo praktično vse leto. Se vidimo!

Spletna stran: S čim se še ukvarjaš, kadar nisi na treningu?
Janko: Zaposlen sem na Osnovni šoli Šentvid v Ljubljani kot profesor športne vzgoje. To pomeni, da učim telovadbo. Svoj poklic imam zelo rad. Poleg tega sem tudi ljubitelj glasbe. Igram v skupini Zgrešeni primeri, kjer s prijatelji igramo punk rock glasbo. Sicer pa vsak prosti trenutek preživim v povezavi z športom oziroma gibanjem.

Spletna stran: Glede na to, da si bil tudi sam smučarski skakalec, kot si povedal uvodoma, nas zanima koliko časa si treniral?
Janko: Osem let.

Spletna stran: Zakaj si s svojo športno kariero prenehal?
Janko: Zaradi treh zaporednih padcev in poškodb, ki so sledile, se je v mojo podzavest naselil »črv« dvoma tako, da me je bilo na koncu že malo strah. Pred tem je bil strah obvladljiv in stimulativen. Pogumen ni tisti skakalec, ki ga ni strah, ampak tisti, ki se nauči strah obvladovati. Tisti, ki ga ni nikoli in nič strah, je nor!

Spletna stran: Kateri je bil najlepši dogodek, ki se ti je vtisnil v spomin, kot aktivnemu športniku?
Janko: Ne morem se odločiti za enega… bilo jih je veliko.

Spletna stran: Imaš kakšen nasvet iz »prve roke« za nadobudne skakalce in skakalke?Janko: Če imate radi hitrost in višino, pridite na trening smučarskih skokov. Tu dobite oboje hkrati in nihče vam tega užitka ne more vzeti.

Comments are closed.